7 trends voor HR in 2021

Fleur Menthen 24-11-2020 16:50
Categorieën: Algemeen
De crisis heeft de arbeidsmarkt hard geraakt in het hele land. Dat de pandemie invloed heeft gehad op de economie is te merken aan het slinkende aantal van werkplekken. Welke invloed heeft deze crisis gehad op HR gebied? In dit artikel vind u de 7 ontwikkelingen voor de HR-agenda van 2021.

1. Meer focus op wellbeing

Tijdens de eerste besmettingsgolf van 2020 hadden we met z’n alle een vechtersmentaliteit. Iedereen deed er alles aan om de productiviteit vast te houden en de schouders eronder te zetten. Echter is er nu een andere fase aangebroken. De Zoom-moeheid slaat toe. De pandemie zorgt er nu voor dat een derde van de werknemers minder loyaliteit richting de werkgever voelt. Kleine ergernissen op de werkvloer worden niet meer weggespoeld door een gezellige lunch met alle collega’s en de online vrijmibo wordt steeds minder bezocht.

De betrokkenheid en motivatie van de werknemers kan wel een duwtje in de rug gebruiken. Werkgeluk is het enige medicijn voor de mentale gezondheid van onze medewerkers. Dus hoog in de HR-agenda staat de focus op wellbeing. We moeten ervoor zorgen dat we met elkaar weer die verbinding voelen. Persoonlijke aandacht, plezier maken, moodmetingen, ondersteuning bieden bij nadelige psychologische effecten van het thuiswerken, faciliteren van team check-ups en het faciliteren van een goede werk en privé balans.

2. In de cultuur verdiepen

Veel werkgevers vroegen zich af hoe ze hun cultuur en normen en waarde op afstand behouden. We moeten de medewerkers alignes houden. Vaak gebeurd dat door middel van organisatiekaders, missies, strategische doelen en kernwaarde weer uit de oude doos te halen.

Hoe blazen we in deze tijd onze doelen nieuw leven in? Hoe betrekken we medewerkers bij deze doelen? Welke fatsoensnormen moeten we met onze medewerkers bespreken en welke gewoontes zijn er stiekem ingeslopen? Successen moeten gevierd worden en medewerkers moeten zich gewaardeerd voelen om het onderlinge vertrouwen te vergroten. Zo creëren we een community gevoel waardoor onze doelen behaald worden. Hoe communiceren we met elkaar? Hebben we daar nieuwe tools en kanalen voor nodig? Horen daar nieuwe gewoontes bij? Vooral in deze tijd van afstand is het goed om met elkaar te blijven communiceren.

3. Digitalisering

In contact staan met elkaar kan nu niet fysiek dus het moet digitaal. Als er iets een boost heeft gekregen op HR gebied dan is het digitalisering. Maar is het voldoende? Digitale tools voor onboarding, offboarding en performance management zijn gedwongen op de agenda gekomen. Digitalisering zal alleen nog maar hoger op het lijstje komen. Voor nu ligt de nadruk met de digitalisatie op efficiency en snelheid, maar de echte goede en positieve employee experience komt van een gepersonaliseerde tool die simpel leuk en verrassend zijn.

4. Innovatie en learning

Het creatieve brein heeft overuren gedraaid de afgelopen tijd. De initiatieven om te redden wat er te redden valt schoten als paddenstoelen de grond uit. De ontwikkelingen waren voornamelijk op korte termijn, maar voor de lange termijn heeft het een knauw gekregen vanwege het gebrek aan focus en verminderd contact tussen afdelingen. Door de verminderde communicatie is de learning en ontwikkeling van medewerkers niet bevorderd. Het meekijken en leren van collega’s gaat digitaal lastig. Projecten zijn stilgelegd en interne opleidingen worden vooruitgeschoven. Talentontwikkeling en groei moet weer prioriteit krijgen en dat is zoeken naar nieuwe vormen.

5. Kantoor als clubhuis

De kantoorpanden staan leeg. Het kantoor krijgt nu de functie van clubhuis en wordt de plek voor ontmoetingen in inspiratie. Het pand wordt ingericht met stilteplekken voor degenen die dat thuis niet hebben. De werkplekken van nu worden meer ingericht met aandacht voor gezondheid en veiligheid. Ze laten fysiek zien waar ze voor staan. Meer thuiswerken levert ook arbeidsvoorwaardelijke vraagstukken op. Denk bijvoorbeeld aan thuiswerk- reiskosten- en onkostenvergoeding. En heeft u al gedacht aan de leaseautoregeling?

6. Employee centric werken

In deze tijd hebben we de medewerker massaal centraal gezet, want dat hebben ze nodig om de beste versie van zichzelf te zijn en het werkgeluk te behouden. Voor HR betekent het dat ze maatwerk moeten bieden, want ieder persoon is weer anders. Ga met medewerkers in gesprek en werk samen aan de oplossing wat echt bij hun behoefte past. Employee centric te werk gaan beperkt zich niet alleen tot de coronavraagstukken, maar het geldt voor HR vraagstukken. Het ontwikkelen van persona’s en employee journey mappen mag de HR afdeling op haar lijstje zetten.

7. Leiderschap

De manier waarop er leiding wordt gegeven is in deze tijden van crisis op de schop gegooid. Hiërarchisch en directief leiderschap is niet meer bruikbaar in deze tijd. Medewerkers vullen nu hun eigen planning in. Coachend leiderschap met een luisterend oor is wat werknemers nodig hebben. Welke leider toekomstbestendig en welk management moet worden aangepast? Aangezien leiderschap een grote invloed heeft op het werkgeluk, mag het thema leiderschap niet ontbreken.

Uit deze thema’s en trends komt het weer naar voren dat HR niet alleen verantwoordelijk is voor hun eigen afdeling. De agenda voor 2021 vraagt nadrukkelijk om samenwerking tussen alle afdelingen zoals IT, facility, management, marketing, communicatie en natuurlijk de medewerkers zelf.

Reageer

Nieuwsgierig geworden of behoefte aan meer informatie?

Neem contact op met The AdminPeople,
we helpen u graag verder.

The AdminPeople B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer weten?
Close