Werkt u met oproepkrachten? Er is een alternatief voor oproepkrachten met vaste uren binnen de WAB!

F Menthen 27-1-2020 11:11
Categorieën: Algemeen

Ben je een werkgever met oproepkrachten? Let dan op want de Wet arbeidsmarkt in balans, ook wel bekend als de WAB, levert verplichtingen op met strakke deadlines. Heb je oproepkrachten in dienst die op of voor 1 januari 2020 al langer dan 12 maanden in dienst zijn? Doe ze dan vóór 1 februari een aanbod voor een vast aantal uren. Of lees verder voor het alternatief.

Let op, het gaat alleen om een aanbod voor een arbeidsovereenkomst met vaste uren, niet noodzakelijkerwijs een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. De verplichting bestaat uit twee delen. Ten eerste de omzetting van een oproepcontract naar een contract met vaste uren. Het tweede is het verplichte aantal minimale uren dat in het aanbod moet staan. Je moet namelijk minimaal het gemiddelde van het gewerkte aantal uren in de voorgaande twaalf maanden aanbieden. En de oproepkracht móet deze in de dertiende maand (of uiterlijk in januari 2020) ontvangen.

Verplichting vaste uren



De verplichting blijft bestaan en komt elke 12 maanden terug. Je moet dus het aanbod elke 12 maanden herhalen, zolang de arbeidsovereenkomst loopt. Ook wanneer de arbeidsovereenkomst wordt verlengd moet weer in de dertiende maand het aanbod gedaan worden.

Let wel, de verplichting ligt alleen aan de kant van de werkgever om het aanbod te doen. De oproepkracht is niet verplicht het aanbod aan te nemen. Wanneer de oproepkracht het aanbod niet aanneemt, loopt de oorspronkelijke oproepovereenkomst door.

Rechten en plichten t.a.v. het aanbod



Nadat je als werkgever het aanbod hebt gedaan, krijgt de werknemer een maand de tijd om het aanbod te overwegen. Jij als werkgever mag geen druk uitoefenen op je werknemer om het aanbod te accepteren of te weigeren.

Of je nu wel of niet een aanbod doet voor een vast aantal uren, de werknemer heeft er recht op. Ook wanneer je geen aanbod doet, kan de werknemer aanspraak maken op de gemiddelde arbeidsomvang en de bijbehorende loonbetaling.

De werknemer kan daar overigens tot 5 jaar na dato aanspraak op maken. Mogelijk kan de werknemer ook aanspraak maken op een verhoging tot de helft van de arbeidsomvang, vanwege de vertraging mocht het aanbod, niet of later zijn gedaan.

De bewijslast voor het aanbod en de eventuele afwijzing ligt bij de werkgever. Zorg ervoor dat alles in het personeelsdossier goed gedocumenteerd staat.

Of maak gebruik van het alternatief van Staffing as a Service van The AdminPeople, en behoud de flexibilteit.

Alternatief op de verplichting vaste uren



Als werkgever is het logisch om een deel van je werknemers als oproepkracht te hebben. Dat geeft de werkgever de flexibiliteit om naar behoefte meer werknemers in te roosteren in drukke tijden, zonder telkens een nieuwe werknemer te moeten inwerken. De inspanningen van onze overheid ten spijt verdwijnt die behoefte aan flexibiliteit niet bij de invoering van de WAB. The Adminpeople biedt daarom een alternatief op de verplichting van de vaste uren.

Bied jij een werknemer graag de voorspelbaarheid van vaste uren, terwijl jij als werkgever kunt vasthouden aan de noodzakelijke flexibiliteit?

Laat de werknemer dan in dienst gaan bij The AdminPeople binnen het Staffing as a Service concept. Zo krijgt de werknemer een arbeidsovereenkomst met vaste uren en kun jij flexibel putten uit onze pool van vaste medewerkers. Zo houd je de flexibiliteit vast én het kan ook gunstig uitpakken.

Een rekenvoorbeeld:

Een werknemer heeft recht op een vast uren contract van 9 uur per week naar aanleiding van zijn inzet over de afgelopen 12 maanden. De komende maanden bestaat dus de verplichting om deze werknemer voor 9 uur werk per week te betalen oftewel 468 uur over een heel jaar.

Gedurende het jaar ligt er het volgende werk:

· 26 weken van 3 uur
· 10 weken van 6 uur
· 10 weken van 20 uur

Totaal: 364 uur

Het verschil: de verplichting om die 468 uren te betalen aan de desbetreffende werknemer terwijl je voor 364 uur werk hebt.

Staffing as a service, hét alternatief voor het vervolg na een oproepcontract

Inhuren via de vaste pool van The Adminpeople scheelt allen in dit voorbeeld al 100 uur aan loonkosten. Daarnaast biedt het jou als werkgever de mogelijkheid om gebruik te maken van bekende medewerkers. Dat scheelt inwerktijd en kosten!

Heb je behoefte aan een flexibele pool?

Twijfel dan niet, en neem vandaag nog contact op om te profiteren van onze flexpool aan administratieve, secretariële en klantenservice specialisten.

Reageer

Nieuwsgierig geworden of behoefte aan meer informatie?

Plan hier uw gratis consult

The Admin People B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer weten?
Close