Vaccinatie: alles wat werkgevers moeten weten

F Menthen 6-4-2021 13:31
Categorieën: Algemeen
Veel werknemers smachten naar een terugkeer naar kantoor, terwijl anderen heel content zijn met het thuiswerken. Maar wanneer mag de medewerker weer terug naar kantoor? Als het aan de werkgever ligt is het antwoord vaak: na vaccinatie. De vraag is: hoe administreer je dat?

Uit onderzoek blijkt dat werkgevers niet eerder dan in 2022 een terugkeer naar kantoor verwachten. Slecht 25 procent van de organisaties denkt dat dit de nieuwe werkwijze voor altijd is en 30 procent wil een combinatie van thuis en op kantoor werken. Daarnaast blijkt dat ruim de helft van de werkgevers zich zorgen maakt om de toegang van werknemers tot een COVID-19 vaccin. Veel ceo’s zien het vaccinatieprogramma ook als een absolute voorwaarde voor de terugkeer van werknemers naar kantoor.

Vragen om vaccinatie
Ongeveer 90 procent van de werkgevers wil aan de werknemers vragen zich te melden wanneer ze zijn gevaccineerd. Om deze reden zijn zij in staat om maatwerk maatregelen te nemen om hun personeel te beschermen. Maar tegelijk maar 30 procent zich zorgen over de bereidheid van werknemers om zich wel of niet te laten vaccineren. Bijvoorbeeld wegens vragen rondom de veiligheid van sommige vaccins. Daarnaast is er in Nederland een bijkomend probleem dat een werkgever niet mag vragen naar de gezondheid van zijn werknemers en ook niet gegevens over de gezondheid van de werknemer mag registreren.

Vragen om vaccinatiebewijs
Biedt het vragen naar een vaccinatiebewijs de uitkomst? Nee, dat niet. Nee, helaas. In Nederland krijgen gevaccineerde werknemers geen vaccinatiebewijs mee. Sterker nog: een vaccinatiebewijs voor het coronavirus bestaat nu nog niet officieel. Ingeënte werknemers krijgen na de prik wel een bevestiging mee. Dit is bijvoorbeeld een kaartje of een stuk papier met daarop gegevens over de vaccinatie, maar dat is geen officieel vaccinatiebewijs. De inenting kan ook worden bijgeschreven in het gele vaccinatieboekje, maar ook dat geldt niet als officieel bewijs voor vaccinatie tegen het coronavirus. Om die reden is het dus ook niet mogelijk om te vragen om een officieel vaccinatiebewijs.

Daarnaast is het ook nooit mogelijk om je personeel te verplichten om een dergelijk bewijs te laten zien. Komt er eventueel in de toekomst wel een vaccinatiebewijs of gaan landen vragen om een bewijs als de werknemer een reis maakt? Dan zorgt de overheid ervoor dat het bewijs te vervalsen is. Het gele inentingsboekje is op dit moment vrij makkelijk te vervalsen.

Hoe dan wel?
Een bedrijfsarts mag wel vragen naar een vaccinatie en andere medische gegevens als daar een goede reden voor is. De werkgever kan dus, als het relevant is voor de functie, vragen aan de bedrijfsarts om te informeren over de vaccinatiestatus. Maar deze informatie mag de bedrijfsarts niet delen met de werkgever. De bedrijfsarts kan wel adviseren om de werknemer op een andere plek te laten werken. Dit zal voorkomen wanneer een personeelslid zich niet kan of wilt laten vaccineren maar wel op een plek werkt waar extra gezondheidsrisico’s, zoals een zorginstelling. Ook kan de bedrijfsarts een advies uitbrengen over aanvullende en persoonlijke beschermingsmiddelen om zo toch op de eigen werkplek te kunnen werken.

Testen op werk
Werkgevers mogen hun werknemers ook aanbieden om zich op de werkplek te laten testen op het corona virus. De werkgever mag alleen het laten testen niet verplicht stellen aan het personeel. Het grondrecht op onaantastbaarheid van het lichaam verbiedt dit. Uitzondering op dit grondrecht zijn alleen zijn alleen mogelijk indien deze bij wet zijn geregeld. Zo’n uitzondering is bijvoorbeeld mogelijk als de volksgezondheid in het geding is. Het nieuwe kabinet moet hier dan een wetsvoorstel voor doen. Of zo’n voorstel door de kamers komt is nog de vraag. Daarnaast mag de werkgever ook niet vragen naar de testuitslag. Ook dat mag alleen de bedrijfsarts.

Subsidie voor testen
Er is een financiële regeling voor bedrijven die hun personeel zonder klachten een coronatest willen aanbieden. Als organisaties het besluit nemen om preventief te testen, is het advies om dit twee keer per week te doen. Deze regeling vergoed zowel antigeensneltesten als testen voor begeleide zelfafname. In april verwachten ze de eerste loop van de zelftesten. Arbodiensten en BIG-geregistreerde artsen kunnen zich aanmelden voor deze regeling. Vervolgens voeren zij een uit op de werkgevers. Per test ontvangen ze een tegemoetkoming van €20,- excl.
Preventief testen van personeel zonder klachten en zonder bekende blootstelling kan vroegtijdig besmettingen helpen opsporen en uitbraak situaties voorkomen. Hierdoor bieden werkgevers hun werknemers een veiligere werkomgeving. Deze regeling is uitsluitend gericht op banen waarvan werknemers door de aard van hun werkzaamheden geen enkele mogelijkheid hebben om die thuis uit te voeren.

Niet verplicht naar werk met vaccinatie
Weet de werkgever dat de medewerker is gevaccineerd en eist hij om die reden dat er weer op kantoor wordt gewerkt? Dan mag het personeel nog steeds weigeren. Werkgevers mogen werknemers niet verplichten om naar de werkplek te komen na de vaccinatie.

Reageer

Nieuwsgierig geworden of behoefte aan meer informatie?

Plan hier uw gratis consult

The AdminPeople B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer weten?
Close