Vacatures

Ruis in jèh huis ( ....op zijn Haags)

Harold van Aart 10-5-2019 13:59
Categorieën: Algemeen

Een paar weken geleden een aflevering van Tegenlicht gezien, waarin werd ingezoomd op de “Bullshit baan”.

Meer dan twintig procent van de werkende mensen in het Westen heeft het idee dat wat ze doen helemaal geen zin heeft. Toch werken ze zich een ongeluk en verdienen samen miljarden. Het is nog erger: er zijn zelfs mensen die zeker weten dat hun werk niets bijdraagt. Soms gaan hun werkzaamheden in tegen al hun principes. Het is werk dat, als het niet zou worden gedaan, door niemand wordt gemist. De wereld zou er zelfs beter van worden, als het gewoon zou blijven liggen.

Ik weet niet of het zo zwart/wit is, maar ik weet uit eigen ervaring wel dat veel ondernemingen “ruis in hun huis” hebben. In het verleden heb ik onderzoek uitgevoerd naar de efficiency van het inhuren van flex en daar kwam steevast een besparing uit van 20% -30%. 80% van de besparing wordt gerealiseerd door het minder in zetten of effectiever inzetten van flex.

Nu klinkt Bullshit baan niet zo vriendelijk, ik heb het liever over ruisbanen of ruistaken.

Ruisbanen ontstaan, dat kan je niet tegenhouden. Alleen al omdat “werk de neiging heeft uit te dijen tot het de beschikbare tijd vult – citaat C. Northcote Parkinson”. In andere woorden, als je iets lang doet doe je minder lang over… maar je blijft er toch even lang over doen.

Er is dus in elke onderneming ruimte om arbeidspotentieel vrij te maken. Dat kan door “ruis” weg te halen en zo arbeidsuren vrij te maken en die zonder ruis in te zetten binnen de organisatie of daar buiten. Dat lijkt misschien een gekke gedachte, maar stelt u zich eens voor dat er 20% meer arbeidspotentieel in Nederland vrij zou komen. Al is het 5% effectief, dan is het een deel van de oplossing voor het tekort aan personeel.

Ik moet er overigens zelf niet aan denken dat ik een ruisbaan of ruistaken zou hebben. Als de balans doorslaat, dan wordt je daar niet gelukkig van. Zou daar niet een deel(tje) van het ziekteverzuim mee kunnen worden verlaagd? Of de productiviteit en plezier worden verhoogd?

Een praktijk voorbeeld: Wij zijn gevraagd om een kleine HR functie over te nemen van een bedrijf, vanwege het vertrek van de HR medewerker. Tijdens de inventarisatie bleek dat de HR adviseur 80% van de tijd bezig was met administratieve werkzaamheden. We hebben geadviseerd die werkzaamheden in de organisatie te herverdelen. Dat advies is overgenomen. De HR oplossing die we geïmplementeerd hebben is dat een van onze eigen HR adviseurs op het moment dat er iets speelt in actie komt.

Voordeel: De HR adviseur doet HR werk, daar is hij/zij adviseur voor geworden. De administratief medewerker doet het werk wat hij/zij leukt vindt om te doen. Over het algemeen geeft dat meer werkplezier en levert het efficiency op.

Het boekje “Ontkooien” van Guide Thys heeft nog meer “ontruis” tips. Op een humoristische manier wordt daarin gekeken naar hoe bedrijven en organisatie “wat aan het aanklooien zijn”. Een boekje vol met bekende en minder bekende citaten van management experts, filosofen en wetenschappers die hun flink gepekelde vinger in de open wonden leggen. De moeite waard om te lezen en/of over te gniffelen. De quote die ik hierboven heb gebruikt komt daaruit. Het onderschreef onze “als je iets langer doet” stelling. Maar ik kwam meer rake stellingen tegen.

Maar goed, mijn advies is ga "ontruisen"! Ik kom graag langs om u op weg te helpen, dan krijgt u van mij het boek van Guido Thys cadeau. Dan kunt u ontruisen en ontklooien tegelijk

Reageer

Neem direct contact op

Wilt u contact met The Admin People, heeft u behoefte aan meer informatie?

We helpen u graag verder!

The AdminPeople B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer weten?
Close