Vacatures

Beoordeling arbeidsrelatie: lastig dossier?

Harold van Aart 21-11-2016 16:29
Categorieƫn: Algemeen

blog_image:article_theadm_14797422715833133fd43e5.jpg:end_blog_image

In de afgelopen maanden heeft de wet DBA behoorlijk onder vuur gelegen, hetgeen tot gevolg heeft dat de feitelijke invoering van de wet is uitgesteld tot 2018. Is dat nu een soort van overwinning of niet ? Naar mijn mening is dat niet het geval, de situatie is gelijk, alleen de handhaving is uitgesteld.

DBA staat voor Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie en dat is precies de kern waar het om gaat. Wie beoordeelt in de praktijk de arbeidsrelatie? De DBA regelt dat de werkgevers dat zelf moeten doen, is hier sprake van Gezag, Arbeid en Loon (GAL).

Voordat de belastingdienst deze taak overnam van het UWV, werden looninspecteurs op pad gestuurd om die beoordeling te maken. Die pikten er met enige regelmaat situaties uit waarbij er "gewoon" sprake was van een arbeidsverhouding.

Door het verleggen van deze taak naar de belastingdienst is handhaving moeilijker geworden. De VAR gaf een bepaald gevoel van zekerheid, maar dan nog was het ook in die situatie zo, dat wanneer achteraf zou blijken dat er gewoon sprake was van een dienstverband er alsnog een premieheffing werd opgelegd. De beoordeling van de vraag, is het een arbeidsrelatie of niet, was afhankelijk van een vragenlijst die de werknemer/zelfstandige zelf had ingevuld. Dat lijkt een beetje op wij van WC eend adviseren WC eend.

Het verleggen van die verantwoordelijkheid is een logische stap. Dat de echte zzp-ers nu de dupe worden kan natuurlijk niet de bedoeling zijn van de maatregel. Dat daar een oplossing voor gezocht moet worden is helder en dat daarom uitstel is van de wet is prima.

Zelf heb ik 20 jaar geleden bij een grote onderneming (op hun verzoek) een onderzoek gedaan naar de vraag is het een ZZP-er of niet. Dit bedrijf maakte gebruik van meer dan 500 ZZP constructies, waarvan we 25 gevallen bekeken hebben. Ook toen was de VAR regelgeving gelijk aan de huidige en was er geen of nauwelijks handhaving. In alle 25 gevallen kon met 90% zekerheid gesteld worden dat hier eerder sprake was van een dienstverband dan een situatie van zelfstandige. Om uiteenlopende redenen: 40 uur voor 1 bedrijf werkzaam, alleen maar voor 1 bedrijf werkzaam, dezelfde functie maar nu als ZZP-er, in de praktijk verantwoording (als werknemer) moeten afleggen, geen mogelijkheid zich te laten vervangen, niet voor eigen risico handelen enz.. Dit is maar een kleine greep uit de redenen.

Mijn advies is dan ook om als werkgever zelf de beoordeling van de arbeidsrelatie te blijven doen. Het uitstel doet niets af aan de beoordeling of er sprake is van een arbeidsverhouding of van een echte ZZP situatie.

Zorg ervoor dat de situatie die u beoordeeld heeft ook zo blijft, daar schuilt misschien nog wel het grootste gevaar. Door versmelting met de organisatie (zeker als de opdracht lang duurt) of gewoon door hoe iets zich ontwikkeld, kan de situatie ook veranderen. Hoe de situatie echt is bepaalt of de VAR wel of niet van toepassing is. M.a.w. op termijn kan het zijn dat er een werkgever/werknemer situatie ontstaat en dan moet u ook handelen.

Ik zou willen pleiten voor een goede instructie aan werkgevers hoe de situatie te beoordelen (GAL cursus). Op die manier kunnen de echte ZZP-ers snel herkend worden. Hun status moet beschermd worden en terecht.

Harold van Aart
06-53919804

Reageer

Neem contact op

Wilt u meer informatie? We vertellen u graag meer. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

0348-490006