Werknemer met vaste baan is zorgenkindje

Door: Fleur Menthen 20-1-2021

Categorieën
:
Algemeen,

Uitstroom

Het zijn niet de uitzendkrachten waarover we ons zorgen moeten maken in de coronacrisis. Het zijn de werkenden met een vaste baan die nu gaan merken dat ze minder transitievermogen hebben.

Bedrijven kennen momenteel een acute vraaguitval zoals we die nog niet eerder hebben gezien. Hoewel veel uitzendkrachten de gevolgen van die vraaguitval direct aan den lijve hebben ondervonden, zijn zij niet de echte zorgenkindjes.

De grootste zorg betreft in eerste instantie niet zozeer de oproep- en flexibele contracten. Werknemers in die contracten zijn weerbaarder op de arbeidsmarkt, omdat ze vaak meerdere banen hebben gehad en gewend zijn om van baan te veranderen. De primaire zorg ligt bij de 1,9 miljoen mensen die direct ondersteund worden door de NOW-regeling. Het is niet ondenkbeeldig dat een fors deel van hen zijn baan verliest. Honderdduizenden. Voor een groot deel zijn dit mensen die minder transitievermogen hebben, omdat ze altijd een vaste baan hebben gehad. Over die groep worden grote zorgen gebaard. Zij moeten extra scholing krijgen om een overstap te kunnen maken naar een andere baan of sector.

Impact van corona op opleiden en ontwikkelen

Of die extra scholing er komt, is afwachten. Annet van Duren, onderwijskundige en eigenaar van Strategisch Opleiden deed onderzoek naar de impact van corona op opleiden en ontwikkelen. De klap groot zal zijn: Opleidingsbudgetten gaan volgens de deelnemers omlaag, banen worden geschrapt en externen op het gebied van L&O zullen minder ingezet worden. Geen wonder dat een groot aantal deelnemers verwacht dat als gevolg van corona er binnen een jaar opleidingsinstituten failliet gaan.

Wij zijn bezig om deze klap kleiner te maken. The AdminPeople heeft een module ontwikkeld genaamd Employee Development  waarbij een leven lang leren centraal staat. Klik op deze link voor meer informatie over deze module.

Flexwerk is vaak de gebeten hond. Maar waarom eigenlijk?


Veel werkgevers zeggen niet zonder te kunnen, maar als het aan de Commissie Regulering van Werk ligt, wordt de flexibilisering van de arbeidsmarkt aan banden gelegd. Waarom oordeelt de commissie zo streng? En wat is het alternatief? De Commissie Regulering van Werk erkent in haar rapport dat er positieve kanten zitten aan flexwerk. Op zichzelf kan het flexibel organiseren van werk economisch gezien een positief effect hebben doordat het werkgevenden en werkenden in staat stelt in te spelen op economische dynamiek.
Insiders en outsiders  De manier waarop dat nu gebeurt, kan echter op weinig instemming rekenen van de commissie onder leiding van Hans Borstlap. De verschillen tussen contractvormen leiden ertoe dat inmiddels een steeds kleinere groep ‘insiders’ is ontstaan met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en aan de andere kant een steeds grotere groep ‘outsiders’ die werk verricht op basis van flexibele contracten. De onzekerheid over baan, werk en inkomen, – hetgeen samenhangt met flexibele arbeidscontracten – concentreert zich bij die groep outsiders.