Leereffect of we keren terug

Door: F Menthen 18-6-2020

Categorieën
:
Algemeen, Arbeidsmarkt , Recruitment, Tijdelijk personeel,

Verandering is een proces. Je zet het in, doet ervaring op en past het aan. Dat proces is niet rigide, maar wordt beïnvloed door de omgeving. Dus na de eerste aanpassing ga je het gedrag verder aanpassen. Gegeven de omstandigheden zal het proces mee moeten bewegen, anders keert het proces zich tegen de verandering. 

Dit is blog 2 van 5 over de arbeidsmarkt in het nieuwe normaal. Klik hier voor het eerste blog

"We zien de natuur opleven. Gaan we ons nu gelijk groener gedragen?"

Grote veranderingen gaan langzaam. Elke stap die we zetten heeft gevolgen voor onze samenleving. Het is goed om die veranderingen te monitoren en waar nodig bij te sturen. Een aantal zaken kunnen we op korte termijn oppakken. Het juiste sentiment is er op dit moment, en er is meer draagvlak dan voorheen. 

Ook de deelname aan de arbeidsmarkt staat onder druk. Waar we al jaren met elkaar praten over meer flexibiliteit, een leven lang leren en mensen fit houden voor de arbeidsmarkt, wordt in deze crisis in ieder geval duidelijk dat de omstandigheden de deelnemers in het proces dwingen tot aanpassing. Daar zitten overigens hele mooie voorbeelden tussen van mensen die bewust kiezen voor een ander vakgebied, mensen die tijdelijk totaal ander werk kiezen of die teruggaan in hun oude vak. 

We zien de effecten op het milieu. Gaan we nu met zijn allen meer met het openbaar vervoer (wanneer dat kan)? Gaan we massaal onze auto’s omruilen voor elektrisch? 

Een voorzichtige conclusie is: als het moet dan kan het. Dan zijn de regels of het normale gebruik ineens niet meer heilig. Maar het geeft ook exact weer waar het begrip flexibiliteit over gaat: je aanpassen aan de veranderende omstandigheden. 

Daarmee krijgt de ongemakkelijke situatie van de coronacrisis een onverwacht plezierig neveneffect: we hebben geleerd dat het anders kan! Waarom dan niet vanuit deze kans gaan kijken hoe we dit in een blijvende vorm kunnen gieten? Bij voorkeur wel op een manier dat het “geheel der veranderingen” een beter perspectief geeft dan voorheen. 

Ik schrijf deze blogcyclus om inzicht te geven in de veranderende wereld van ons arbeidspotentieel. Hoe we toegroeien naar lang leven werken, met plezier en uitdaging, door bestaande principes anders te zetten en nieuwe initiatieven in te passen. Als we een gezonder arbeidspotentieel willen hebben, moeten we essentiële veranderingen doorvoeren.  

Volgende blog: Organiseren van arbeidspotentieel is een bedrijfskundig proces.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het volgende blog als eerste in uw mailbox.