Veranderende banen, van functie naar rol

Door: F Menthen 24-4-2020

Categorieën
:
Algemeen, Arbeidsmarkt , Recruitment,

Het thema ‘veranderende banen’ is een hot topic in Nederland. Zo proberen veel bedrijven in kaart te brengen welke banen ze denken dat er gaan veranderen/verdwijnen. In 2018 heb ik voor de gemeente Den Haag onderzoek gedaan naar welke banen zullen veranderen en wat dit betekent voor de werknemer. Ben jij nieuwsgierig naar de resultaten? Lees dan vooral verder! 

Bijkomende banen

Digitalisering  zorgt ervoor dat er nieuwe mogelijkheden komen die uitvoerende taken overnemen. Denk bijvoorbeeld aan een bestelpaal bij de McDonald’s. De computers worden steeds slimmer en leren tegenwoordig zelfs van hun eigen fouten. Dit noemt men machine-learning. Hierdoor worden de kansen voor computers eindeloos. Dit betekent wel dat banen van werknemers er anders uit gaan zien. Hieronder vind je een paar voorbeelden van nieuwe banen: 

ICT-specialisten

In deze digitale wereld zijn de ICT-specialisten steeds belangrijker. Alles wat gedigitaliseerd kan worden, wordt namelijk gedigitaliseerd. Dit wordt gedaan aan de hand van kunstmatige intelligentie. De taken die de computers uitvoeren worden niet bewust uitgevoerd ze volgen hun zo genoemde algoritme. Een algoritme is een rekenschema dat een pad, van begin tot eind, aflegt om hun doel te realiseren. Als dit eenmaal loopt, blijft dit lopen. Deze machines kunnen ingezet worden om bijvoorbeeld de customer service center over te nemen, maar ook om moeilijke berekeningen te maken voor de belastingdienst. Maar wie controleert dit? Uit mijn onderzoek is gebleken dat niet iedereen het algoritme vertrouwd. Het is dus belangrijk dat steekproefsgewijs alle gegevens gecontroleerd worden. Dit zou opgepakt kunnen worden door een professional die zich heeft gespecialiseerd in één of meerdere algoritmes.

Ethische hacker

Een toenemende rol die je al steeds meer ziet is die van de ethische hacker. Dit zijn hackers die bijvoorbeeld het intranet, of de website of webshop van een bedrijf hacken om zo de fouten te achterhalen. Door deze fouten in beeld te brengen, kan een organisatie deze fouten corrigeren. Zo maak je het voor een echte hacker moeilijker om bij de vertrouwelijke informatie te komen en deze te delen met de buitenwereld. Een ethische hacker is vaak een hacker die werkt binnen een organisatie. Het wordt ook vaak gedaan door zzp’ers.

ICT-Translator

De digitale wereld is voor sommige makkelijker om bij te benen dan voor andere. De een is simpelweg meer bekend met ICT. Voor sommige mensen blijft ICT een vreemde taal. Hiervoor kan je een ICT-Translator inzetten. Een ICT-Translator vertaalt alle technologische ontwikkelingen en werkzaamheden naar de werknemers binnen de organisatie. Zo zorg je ervoor dat iedereen op de hoogte is en op de hoogte blijft van alle technologische ontwikkelingen. Een bijkomend voordeel is dat je zo de samenwerking tussen verschillende afdelingen kan stimuleren. Door digitalisering zullen namelijk veel functies samenvoegen of taken van elkaar overgenomen worden. Daarnaast kunnen afdelingen vaak veel meer bereiken als ze samenwerken dan ze vooraf denken. 

Effect op werknemers

Van laag- tot hoogopgeleide mensen, de robotisering treft ons allemaal. We hebben er allemaal in het dagelijks leven mee te maken, ook naast je baan. Toch zal er nog veel gaan veranderen op het gebied van digitalisering. Dit vraagt iets van de werkgever, hij moet zich hier immers op voorbereiden, maar ook wat van de werknemer. De huidige arbeidsmarkt kenmerkt zich al door de flexibele arbeidskracht. Arbeiders hebben in een kortere tijd veel verschillende banen. Hierdoor ontwikkelen ze zichzelf en leren ze nieuwe competenties en skills aan. Dit zal alleen nog maar belangrijker worden naarmate de digitalisering is toegenomen. 

Urgentie

Uit het onderzoek is het volgende probleem naar voren gekomen: werknemers weten vaak wel dat de digitalisering eraan komt en dat dit inderdaad een impact kan hebben op banen. Maar lang niet iedereen weet dat die digitalisering al volop aan de gang is. Banen veranderen al! Dit gebeurt alleen heel langzaam. Werknemers zien er de ernst nog niet van in en zien dus ook niet dat het van belang is om mee te ontwikkelen met deze digitale wereld. Hierdoor kunnen werknemers verrast worden als organisaties ervoor kiezen om een digitaliseringslag te maken. Ze waren er immers niet op voorbereid. Werknemers kunnen zich voorbereiden door te kijken naar de mogelijkheden binnen de organisatie. Door dit in kaart te brengen kunnen werknemers zich bijscholen of omscholen. Zo kunnen ze langzaam een nieuwe rol overnemen binnen hun organisatie.  

Cultuur 

Ook de werkcultuur zal de impact van digitalisering voelen. Door de komst van meer machines, die het werk van de medewerkers overnemen, zul je namelijk een verandering krijgen in de werkomgeving. Zo zijn er minder mensen op de werkvloer en meer machines. Er zal meer thuis gewerkt worden en overleg zal online plaatsvinden. Hoe ga je hier mee om als werknemer zijnde? Hoe behoud je een goede samenwerking? Als je hulp wilt bij de bovenstaande vraagstukken, dan helpen wij jou graag! 

Dit is nog maar een kleine greep uit alle veranderingen die plaats gaan vinden! Wil jij nog meer weten over wat er allemaal gaat veranderen en hoe jij deze ontwikkeling met beide handen kan aanpakken? Wij helpen je graag! Bel ons via 0348 490006