Strategisch en analytisch inzicht HR-professional belangrijker vanwege pandemie

Door: Fleur Menthen 11-2-2021

Categorieën
:
Algemeen,


De arbeidsmarkt heeft een flinke klap gehad. Maar hierdoor heeft HR en stevige plek aan de directietafel kunnen bemachtigen. De rode draad door al deze meetings waren onderwerpen zoals: thuiswerken, het welzijn van de werknemers en het aanvragen van de NOW-regeling. Zo’n plek aan de directietafel vergt wel strategisch en analytisch denkniveau.

Waarom was de daling in vacatures bij HR zo heftig?

In deze tijden van crisis is het voor sommige bedrijven niet een musthave om een volledig functionerend HR-team te hebben. Ze besteden dit liever uit aan de finance afdeling. Hierdoor werden vacatures voor HR-functies eerder on hold gezet. Gelukkig zien we weer een stijgende lijn in de aantallen. Veel organisaties kwam erachter dat juist in deze tijd het een must is om een goede HR-afdeling te hebben. HR-specialisten zijn echt noodzakelijk binnen een organisatie en dat het meer is dan het vastleggen van personeelsgegevens.

Wat zorgde ervoor dat HR-vacatures weer urgenter werden?

HR was bijvoorbeeld nodig voor het aanvragen van de NOW-regeling. Voor organisaties die in meerdere landen actief zijn, moest zelfs per lans worden uitgezocht of ze recht hadden op financiële hulp. Naast deze activiteiten was het welzijn van het personeel prioriteit. Van de een op de andere dag moesten collega’s thuiswerken. Ze hadden behoefte aan informatie en duidelijkheid. De HR-afdeling moest hierbij zorgen voor een goede communicatie zodat alle werkzaamheden gemakkelijk door konden gaan.

Hoe gaat het werk voor HR-professionals zich de komende tijd ontwikkelen?

Door deze crisis zijn veel bedrijven gedwongen om na te denken over toekomstscenario’s. HR-professionals moeten hierbij inzicht geven in hoe bepaalde strategieën zich vertalen naar daadwerkelijke operaties. Deze nieuwe verantwoordelijkheid komt vaak terecht bij de HR-businesspartner, zeker als die beschikt over een bedrijfskundige achtergrond. HR-partners met een juridische achtergrond worden deze tijd ook veel aan hun jasje getrokken. Zij worden ingezet met het oog op de gevolgen van de crisis zoals langdurig ziekteverzuim, reorganisaties, herstructureringen en ontslagzaken.

Zijn er ook HR-functies die door de pandemie minder gevraagd worden?

De voornaamste terugval is te zien voor HR-professionals die gespecialiseerd zijn in learning en development. Deze onderwerpen zijn belangrijk voor het behouden van collega’s. Door de crisis is dat onderdeel op een laag pitje gaan staan.

Hoe vertaalt dit zich allemaal naar de arbeidsmarkt in 2021?

Het aantal vacatures zal op een lager niveau liggen dan voor de coronacrisis, maar ze verwachten dat het ten opzicht van 2021 stabiel blijft. Daarnaast zullen werknemers met een vast contract ook wat langer op dezelfde plek blijven door alle onzekerheid. Hierdoor is er weinig beweging in de arbeidsmarkt.

Wat voorzie jij betreffende de salarissen voor HR-personeel?

De salarissen van HR-medewerkers zaten echt in de lift totdat de crisis kwam. In 2021 verwachten ze geen stijging van de salarissen, ookal heb je een stapje bij moeten zetten. Het wordt interessant of de waardering voor het HR-personeel ook terug te zien zal zijn op financieel gebied. Dat zal op de lange termijn wellicht plaatsvinden.

En hoe zit het met interim professionals?

Werkzoekende die nu willen starten als HR-interimmer zitten in een moeilijke positie. De concurrentie is groot, omdat er nu interim professionals met veel ervaring hun tarieven gaan verlagen. Dan valt het niet mee om daar tegenop te boksen.