Wat moet er voorafgaand geregeld worden bij zwangerschapsverlof?

Door: Annelies van Wijk 30-11-2020

Categorieën
:
Algemeen,

Corona speelt nog steeds een belangrijke rol in het dagelijkse leven. Zo worden wij in Nederland vanaf medio maart dringend geadviseerd om zo veel mogelijk thuis te werken waar dat kan. Nu zijn we acht maanden verder en wordt er binnenkort een geboortegolf verwacht. Dit heeft natuurlijk grote gevolgen voor u als werkgever. Er moeten verschillende zaken geregeld worden om de werkneemster op een zo goed mogelijke manier tijdelijk te vervangen. In onze vorige blog hebben wij al de nodige tips gegeven om hier op een zo goed mogelijk manier op voor te bereiden. In deze blog worden er nog wat stappen gegeven waar u als werkgever aan moet denken.

Zoek je direct vervanging bij zwangerschapsverlof? Klik hier

Ten eerste de duur van het verlof. Wettelijk is vastgelegd hoe lang een werkneemster met zwangerschaps- en bevallingsverlof mag gaan. Het zwangerschapsverlof van de werkneemster gaat in tussen de zes en de vier weken voor de uitgerekende bevaldatum. De werkneemster heeft hier zelf de keus in wanneer ze haar verlof in laat gaan. Communiceer dit dus ruim van te voren met elkaar zodat er tijdig een vervanger zal zijn. Na de bevalling is er recht op bevallingsverlof. Dit betreft een periode van 10 weken. In het uiterste geval zult u dus voor minimaal 16 weken een goede vervanger moeten vinden. Het is belangrijk dat de tijdelijke collega ook goed in de organisatie zal passen omdat het voor een langere periode betreft.

De hoogte van de zwangerschaps- en bevallingsuitkering

Deze zal door het UWV worden uitgekeerd en betreft 100% van het dagloon van de werkneemster. Vaak wordt gedacht dat er dubbele kosten zullen zijn omdat u én de werkneemster salaris moet doorbetalen en de tijdelijke collega het salaris. Dat is dus niet het geval. De uitkering zal net zo lang doorlopen als het verlof van de werkneemster. Als werkgever heeft u de taak om deze uitkering aan te vragen. U ontvangt deze uitkering, en betaalt tijdens het verlof van de werkneemster haar salaris gewoon door. Het wordt aangeraden om tussen de vier en twee weken voor de ingang van het verlof de uitkering aan te vragen.

Geboorteverlof voor partners

Vanaf 1 juli 2020 is het aanvullend geboorteverlof voor de partners ingevoerd. De periode is aangevuld van één keer de wekelijkse werkuren naar vijf keer de wekelijkse werkuren. In deze periode wordt het salaris niet door de werkgever uitgekeerd maar heeft de werknemer recht op een uitkering van het UWV. Door het UWV wordt 70% van het salaris vergoedt. De werknemer mag dit verlof naar eigen keuze inzetten. Enige voorwaarde is dat het tenminste binnen de eerste vier weken na de geboorte van het kind moet worden ingezet. Als werkgever is het dus belangrijk rekening te houden met het opvang van deze uren. In totaal is het namelijk mogelijk om uw collega voor vijf weken te moeten missen. Best een periode die overbrugd moet worden.

Oplossing

Als werkgever is het dus prettig als u tijdelijk een vervanger kan inzetten om de werknemers te vervangen. U wilt hier ook weer makkelijk ‘vanaf kunnen’. Een goede tijdelijke oplossing zou dan ook zijn om iemand tijdelijk in dienst te nemen op basis van een uitzendovereenkomst of detacheringsovereenkomst. Bij beide vormen is het mogelijk om tijdelijk een extra kracht in te huren die alleen wordt ingezet voor de uren dat diegene daadwerkelijk nodig is. U betaald dus alleen maar voor de uren dat daadwerkelijk gewerkt zijn. Het tarief dat hierin wordt berekend is een all-in-tarief. Alle kosten voor de werkgever zitten hier al in verwerkt. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact met ons op! 

Zoek je direct vervanging bij zwangerschapsverlof? Klik hier