Wijzigingen ABU-CAO per 1 juli. Wat betekent dit voor jou?

Door: Harold van Aart 23-6-2023

Categorieën
:
Algemeen,

Vanaf 1 juli 2023 worden er belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de CAO voor uitzendkrachten. Deze wijzigingen hebben gevolgen voor zowel werkgevers als uitzendkrachten. Een van de belangrijkste consequenties is de verandering in de kostprijsopbouw. De hoofdlijnen van de afspraken zijn als volgt:

Wat betekent dit voor jou?

Voor werkgevers betekenen deze wijzigingen dat ze rekening moeten houden met het meenemen van werkervaring bij inschaling, het uitbetalen van transitievergoedingen en het aanpassen van inroostering volgens beschikbaarheid van uitzendkrachten. Daarnaast moeten werkgevers rekening houden met loondoorbetaling bij ziekte en aanvullend salaris, en het uitbreiden van pensioenopbouw vanaf 18 jaar.

Gevolgen voor de kostprijsopbouw

Deze wijzigingen hebben voornamelijk impact op de kostprijsopbouw in fase A/1+2, wat resulteert in een verwachte stijging van de kostprijsfactor met 2 tot 3%. Andere gevolgen zijn onder meer het veranderen van opvolgende uitzendovereenkomsten, uitbreiding van inlenersbeloning en het recht op transitievergoeding.

Wil je weten wat dit specifiek voor jouw situatie betekent? Neem dan contact op.