Vaak gestelde vragen

Werken met rollen doe je zo?

Organisaties bewegen zich in markten waarin zij aan vele veranderingen onderhevig zijn. Denk hierbij aan de digitalisering en automatisering van de dienstverlening. Door deze maatschappelijke veranderingen kunnen klanten steeds meer taken zelfstandig oppakken, waardoor het hebben van generieke kennis en leveren van generieke informatie steeds meer overbodig wordt. De vraag naar (echte) specialisten en experts neem hierdoor sterk toe, maar op welke manier moeten deze experts dan worden ingezet in de steeds veranderende omgeving? En wat zijn dan de vereisten waardoor we iemand als expert zien?

De eerste conclusie is dat wanneer er een groeipad is waarin een medewerker door kan groeien naar een inhoudelijke expert, een organisatie er verstandig aan doet om deze groeipaden om te zetten in verschillende functieniveaus. De tweede conclusie is dat als de organisatie haar medewerkers (als experts) wendbaar wil inzetten op actuele vraagstukken, een expertrol effectief is. De expertrol staat dan voor een rol die één kennisniveau representeert (het kennisniveau waarin een persoon beschikt over de inhoudelijke opgedane expertise) en bepaalde basisvereisten, om voor een bepaald project de benodigde inhoudelijke expertise te leveren. Op deze manier kan de expert in zijn rol, flexibel ingezet worden voor verschillende projecten.

Nu lijkt het uit dit onderzoek dat je deze "gedachte" alleen kan inzetten op kennisintensieve functies. Ook op de basisfuncties in de organisatie kan dezelfde systemathiek losgelaten worden. Je kijkt dan alleen niet meer vanuit de expert rol, maar naar de rol van de persoon binnen de organisatie. Je combineert taken en verantwoordelijkheden zo, dat er een logische samenhang is. In vergelijking met functie gericht je bezetting opbouwen, kijk je naar de competenties van een medewerker. Het is dus mogelijjk dat je functieoverschrijdend gaat werken op die manier.

Veel bedrijven doen dat op dit moment al, maar meestal niet bewust ingericht. Een taak die iemand gegeven wordt die niet direct bij zijn functie past, is zo'n voorbeeld. Wie kent niet die collega die handig is met computers en eigenlijk de informele 1ste lijns helpdesk is, terwijl hij eigenlijk de verkoper is.

Voor meer informatie kijk ook eens op deze pagina.

Is uw vraag hiermee beantwoord?

Een vraag indienen voor de lijst met vaak gestelde vragen

Indien u het antwoord op uw vraag niet heeft kunnen vinden, kunt u hieronder uw eigen vraag stellen. We zullen hem dan binnen 24 uur beantwoorden én opnemen in onze database met vaak gestelde vragen.
The Admin People B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer weten?
Close