De toekomst van de arbeidsmarkt

Harold van Aart 9-7-2020 9:56
Categorieën: Arbeidsmarkt

De definitie van de arbeidsmarkt “in den beginne” gaat over vraag en aanbod: de “normale” marktwerking. De eerste standaard overeenkomst was bedoeld om zekerheid te geven. Echter kwam op een later moment, door o.a. mondialisering, de noodzaak om kortdurende of flexibele contracten in te voeren om een betere concurrentiepositie in te nemen. Dit concurrentieargument om contracten flexibel te houden is actueler dan ooit. Het model is complexer geworden. Arbeidskosten en technologische vooruitgang versterken de noodzaak voor een bepaalde vorm van flexibiliteit. 

Dit is een serie van 5, die is begonnen met: de arbeidsmarkt in het nieuwe normaal

De levenscyclus van producten wordt steeds korter, en steeds vaker zullen ondernemingen investeringen moeten doen in innovatie van producten en diensten om de concurrentie het hoofd te kunnen blijven bieden. Je moet ontwikkelen, goedkoop of concurrerend kunnen produceren en snel kunnen omschakelen. Zelfs de levenscyclus van bedrijven wordt steeds korter. Een bedrijf wordt vaker als middel gezien, niet als doel. 

Een nieuwkomer op de markt 

In het verlengde hiervan ligt dat de maatschappij zelf steeds meer een zelfstandige en richtinggevende “eenheid” begint te worden. De “3de man”, een nieuwe speler op de markt, naast de individuele consument, bedrijven, industrie en (semi) overheden. Je ziet dit in ontwikkelingen als emancipatie, grotere mondigheid van burgers, individualisering, differentiatie van leefvormen en herverdeling van arbeid en zorgtaken. Lifetime employment verdwijnt, jubilea worden schaarser. 

Die nieuwe speler op de markt vraagt steeds meer van de ondernemingen. Denk aan Amazon en Bol.com, die een grote motor zijn geweest achter de ontwikkeling van online shoppen. Waar ze die pakketjes eerst nog binnen vier werkdagen bezorgde, zijn de consumenten gaan vragen om snellere leveringen. Het de volgende dag of zelfs dezelfde dag leveren, heeft een grote impact op de logistieke organisatie en dus ook de planning en behoefte aan personeel. 

Hetzelfde geldt voor de ontwikkeling van producten. Mede als gevolg van de ontwikkeling van de sociale media hebben producten/diensten een korte levensduur. Iets is snel in (hype) en daarna neemt de vraag af. Het proces van early adaptor naar de “gewone” consument en vervangingsvraag gaat vele malen sneller.  

Zo zien we de laatste twintig jaar onze economie steeds flexibeler worden. Het is niet zo dat de arbeidsmarkt uit zich zelf flexibiliseerde, de economie dwingt flexibiliteit af. De beschikbaarheid van relevant arbeidspotentieel moet gelijke trend houden met de economische en technologische ontwikkeling.  

De arbeidsmarkt opnieuw gedefinieerd 

De werking van de nieuwe wijze van het organiseren van arbeidspotentieel gaat niet over vraag en aanbod. In de eerste plaats gaat het over het op een andere manier verdelen van het beschikbare arbeidspotentieel. Ten tweede over effectief managen van dat arbeidspotentieel d.m.v. vernieuwde aanpak door “een leven lang leren” uit te breiden met “en werken”. Ten derde een vernieuwing van de rol van de overheid, het bedrijfsleven en de werknemers in dit geheel. 

De nieuwe economie noodzaakt ons om een betere mobiliteit van arbeidspotentieel (= flexibiliteit) te organiseren. Is het model, zoals dat na de tweede wereldoorlog is ontstaan, dan failliet? Nee, het moet gemoderniseerd worden. Dat vraagt om een andere type dienstverlening, die verder gaat dan het simpelweg leveren van capaciteit. De werknemer blijft immers gebaat bij een stabiel fundament en werkzekerheid.  

Het economische model is zo fundamenteel verandert, dat het oude model niet meer voldoet. Als je een schoner klimaat wil kan je ook niet meer in een vervuilende diesel rijden. 

Het fundament: Employment Centres  

Een Employment Centre is gespecialiseerd in het organiseren, verdelen en ontwikkelen van arbeidspotentieel. Een Employment Centre doet onderzoek naar de vraag van de toekomst en zorgt ervoor dat het potentieel zo “just in time” mogelijk beschikbaar is voor de arbeidsmarkt. Een Employment Centre is hét model om op een duurzame manier flexibele arbeid te integreren in de arbeidsmarkt  van vandaag en morgen. 

In de volgende blog zal ik verder de werking van een Employment Centres verder verduidelijken.

Reageer

Nieuwsgierig geworden of behoefte aan meer informatie?

Neem contact op met The AdminPeople,
we helpen u graag verder.

The AdminPeople B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer weten?
Close