Eén op de vijf Nederlands vindt ziekmelden ter compensatie van overuren terecht

Fleur Menthen 25-2-2021 11:01
Categorieën: Algemeen

Eén op de vijf Nederlands vindt ziekmelden ter compensatie van overuren terecht

Uit een onderzoek blijkt dat twintig procent van de Nederlanders het terecht vindt dat medewerkers gemaakte overuren die niet vergoed worden, compenseren door zich onterecht ziek te melden. Het onderzoek werd gevoerd onder 1154 Nederlanders die meer dan 32 uur in loondienst zijn.

Daarnaast blijkt dat 9 procent van de Nederlanders zich weleens ziekmeldt omdat hij een kater heeft. Maar slechts 4 procent vindt een kater een geldige reden om zich ziek te melden. Verder heeft vier procent van de medewerkers zich weleens ziekgemeld als smoes om toch een concert, voetbalwedstrijd of ander evenement bij te wonen.

Een medewerker mag zich alleen ziekmelden als hij echt niet in staat is om het werk uit te voeren. Verder moeten werkgevers het ziekteverzuim goed in de gaten moeten houden. Als een werkgever ziet dat het verzuim toeneemt, is het belangrijk om hier nader naar te kijken. Overmatig ziekmelden kan namelijk een teken zijn van gebrek aan werkgeluk. Bedrijven die veel aandacht besteden aan het werkgeluk van hun werknemers, hebben in de praktijk vaak een minder hoog ziekteverzuim. Door als werkgever goed op de verzuimcijfers te letten, kan er tijdig geacteerd worden op mogelijke onvrede. In bedrijven waar het ziekteverzuim laag is, zijn medewerkers vaak een stuk creatiever, productiever en innovatiever.

Ziekmelden voor de vakantieperiode
Tenslotte blijkt uit het onderzoek dat 3 procent van de medewerker zich weleens heeft ziekgemeld zodat hij/zij eerder op vakantie kon gaan. De meerderheid van de respondenten geeft echter aan dat ziekmelden om langer op vakantie te kunnen gaan erg weinig voorkomt.

Reageer

Nieuwsgierig geworden of behoefte aan meer informatie?

Plan hier uw gratis consult

The AdminPeople B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer weten?
Close