Verplichte vertrouwenspersonen: een streven naar een veilige werkomgeving

Harold van Aart 29-9-2023 10:42
Categorieën: Algemeen, Human Resources

Op 23 mei 2023 keurde de Tweede Kamer het wetsvoorstel "Verplicht stellen vertrouwenspersoon" goed. Dit wetsvoorstel brengt wijzigingen aan in de arbeidsomstandighedenwet met als doel ongewenst gedrag op de werkvloer te verminderen en te voorkomen. Wat betekent dit voor jouw organisatie?

Een veilige werkomgeving voor iedereen

Het wetsvoorstel benadrukt het recht van elke werknemer op een veilige werkomgeving. Het doel van het wetsvoorstel is om ernstige gevolgen voor werknemers, variërend van gezondheidsproblemen tot financiële problemen, te voorkomen door adequate maatregelen te nemen tegen ongewenst gedrag.

Toepassingsgebied van de wet

De wet is van toepassing op werkgevers met ten minste 10 werknemers, ongeacht hun dienstverband. Deze werkgevers zijn verplicht om minstens één interne of externe vertrouwenspersoon aan te stellen.

Voordelen voor werknemers en werkgevers

In veel bedrijven komen arbeidsconflicten en ongewenst gedrag voor. Het aanstellen van vertrouwenspersonen biedt werknemers de mogelijkheid om te praten en draagt bij aan het verminderen van problemen en conflicten op de werkvloer. Vertrouwenspersonen bieden opvang, oplossingen, alternatieven, advies en begeleiding.

Werkgevers plukken ook de vruchten van het aanstellen van vertrouwenspersonen. Ongewenst gedrag kan leiden tot verminderde productiviteit en verhoogd ziekteverzuim, wat extra kosten met zich meebrengt. Vertrouwenspersonen kunnen werknemers begeleiden bij problemen, waardoor werkgevers kunnen bijdragen aan een veiligere werkomgeving, een betere bedrijfscultuur, een positiever imago en het voorkomen van juridische geschillen.

Verplichtingen en keuzes voor werkgevers

Werkgevers hebben de flexibiliteit om interne of externe vertrouwenspersonen aan te stellen, afhankelijk van hun behoeften. Beide opties vereisen dat vertrouwenspersonen deskundigheid en ervaring hebben. Werkgevers moeten ook de risico's van psychosociale belasting als gevolg van ongewenst gedrag identificeren en preventieve maatregelen vastleggen in een plan van aanpak als onderdeel van de verplichte risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).

Start vandaag

Hoewel de wet nog niet van kracht is, wordt werkgevers aangeraden nu al vertrouwenspersonen aan te stellen. Dit kan helpen escalaties te voorkomen en te voorkomen dat werknemers zich ziek melden, wat extra kosten met zich meebrengt. De exacte inwerkingtredingsdatum en de eisen voor vertrouwenspersonen moeten nog worden uitgewerkt. Het waarborgen van een veilige werkomgeving en effectieve aanpak van ongewenst gedrag op de werkvloer is van het grootste belang.

Je kunt alleen op dit artikel reageren indien je bent ingelogd
Nieuwsgierig geworden of behoefte aan meer informatie?

Plan hier uw gratis consult

The Admin People B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer weten?
Close