De nieuwe ZZP-wet

Harold van Aart 27-10-2023 9:57
Categorieën: Arbeidsmarkt , ZZP

Wij publiceren regelmatig over de nieuwe ZZP-wetgeving die het kabinet in voorbereiding heeft. Voor de geïnteresseerde lezer volgt hieronder de tekst van het concept wetsvoorstel zoals dat nu in voorbereiding is:

Concept wetsvoorstel

Het artikel in het BW dat gaat over “de arbeidsovereenkomst” wordt aangevuld met aantal bepalingen:

Lid 2: Van arbeid verrichten in dienst van een werkgever als bedoeld in het eerste lid is sprake indien:

a. de arbeid wordt verricht onder werkinhoudelijke aansturing door de werkgever, of;
b. de arbeid of de werknemer organisatorisch zijn ingebed in de organisatie van de werkgever, en;
c. de werknemer de arbeid niet voor eigen rekening en risico verricht.

En Lid 3: Indien werkinhoudelijke aansturing of inbedding in de organisatie van de werkgever, bedoeld in lid 2, onderdelen a en b, aanwezig is en bovendien in zwaarwegender mate aanwezig is dan het verrichten van de arbeid voor eigen rekening en risico, wordt de arbeid verricht in dienst van een werkgever.

4. Bij algemene maatregel van bestuur worden nadere regels gesteld over:

a. wanneer sprake is van werkinhoudelijke aansturing door de werkgever, organisatorische inbedding en het verrichten van arbeid voor eigen rekening en risico als bedoeld in lid 2, en;
b. de wijze waarop een arbeidsrelatie beoordeeld wordt ingeval in vergelijkbare mate sprake is van zowel werkinhoudelijke aansturing door de werkgever of inbedding in de organisatie, als van het voor eigen rekening en risico verrichten van arbeid.

En er komt een nieuw artikel in het Burgerlijk Wetboek (rechtsvermoeden):

Artikel 610aa

  1. Hij die ten behoeve van een ander tegen een beloning door die ander van ten hoogste € 32,24 per uur, arbeid verricht, wordt vermoed deze arbeid te verrichten krachtens arbeidsovereenkomst.
  2. Het bedrag, genoemd in het eerste lid, wordt gewijzigd met ingang van de dag waarop het bedrag, genoemd in artikel 8, eerste lid, onderdeel a, van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag wordt herzien, met het percentage van deze wijziging.
  3. Dit artikel is niet van toepassing indien de ander een natuurlijke persoon is die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf.
  4. Het gewijzigde bedrag en de dag waarop de wijziging, bedoeld in het tweede lid, ingaat, wordt door of namens Onze Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid medegedeeld in de Staatscourant,

Tijdstip van inwerkingtreding

Het beoogde tijdstip van inwerkingtreding van de maatregelen in dit voorstel is 1 juli 2025, mits uitvoerbaar. En er is geen overgangsrecht voorzien wat betekent dat de nieuwe regels direct gaan gelden, ook op dat moment al bestaande arbeidsrelaties.

Meer weten? Neem dan contact op 
Meer lezen? Lees hier ons uitgebreide blog over de nieuwe regels.

Je kunt alleen op dit artikel reageren indien je bent ingelogd
Nieuwsgierig geworden of behoefte aan meer informatie?

Plan hier uw gratis consult

The Admin People B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer weten?
Close