Wijzigingen ABU-CAO per 1 juli. Wat betekent dit voor jou?

Harold van Aart 16-6-2023 10:03
Categorieën: Algemeen

Vanaf 1 juli 2023 worden er belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de CAO voor uitzendkrachten. Deze wijzigingen hebben gevolgen voor zowel werkgevers als uitzendkrachten. Een van de belangrijkste consequenties is de verandering in de kostprijsopbouw. De hoofdlijnen van de afspraken zijn als volgt:

  • Het arbeidsverleden en relevante werkervaring moeten worden meegenomen bij het bepalen van het salaris en periodieken, zelfs als de klant-CAO dit niet verplicht stelt.
  • Uitzendkrachten hebben recht op een periodieke verhoging, zelfs als er geen beoordeling heeft plaatsgevonden.
  • De inlenersbeloning wordt uitgebreid naar alle kostenvergoedingen en toeslagen, zowel bruto als netto.
  • Er komt een verplichting om de transitievergoeding uit te keren, met een termijn van een jaar om deze te claimen.
  • Het uitzendbeding bij ziekte eindigt niet automatisch, maar bij een overeengekomen einddatum. Dit betekent dat de inlener doorbetaald bij ziekte van de uitzendkracht, tot de overeengekomen einddatum. voor de lengte van het contract.
  • Uitzendkrachten hebben recht op aanvullend salaris bij arbeidsongeschiktheid.
  • De deelnameleeftijd voor pensioenregeling wordt verlaagd van 21 naar 18 jaar.
  • Uitzendkrachten zijn niet verplicht om vaker beschikbaar te zijn dan de overeengekomen arbeidsduur.

Wat betekent dit voor jou?

Voor werkgevers betekenen deze wijzigingen dat ze rekening moeten houden met het meenemen van werkervaring bij inschaling, het uitbetalen van transitievergoedingen en het aanpassen van inroostering volgens beschikbaarheid van uitzendkrachten. Daarnaast moeten werkgevers rekening houden met loondoorbetaling bij ziekte en aanvullend salaris, en het uitbreiden van pensioenopbouw vanaf 18 jaar.

Gevolgen voor de kostprijsopbouw

Deze wijzigingen hebben voornamelijk impact op de kostprijsopbouw in fase A/1+2, wat resulteert in een verwachte stijging van de kostprijsfactor met 2 tot 3%. Andere gevolgen zijn onder meer het veranderen van opvolgende uitzendovereenkomsten, uitbreiding van inlenersbeloning en het recht op transitievergoeding.

Wil je weten wat dit specifiek voor jouw situatie betekent? Neem dan contact op.

Reageer

Nieuwsgierig geworden of behoefte aan meer informatie?

Plan hier uw gratis consult

The Admin People B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer weten?
Close