Prinsjedag 2023: De belangrijkste veranderingen voor werkgevers en werknemers

Harold van Aart 26-9-2023 12:21
Categorieën: Algemeen, Arbeidsmarkt

De overheid heeft voor jou als werkgever in 2024 verschillende maatregelen in petto. Hier is een overzicht van de belangrijkste veranderingen waar je rekening mee moet houden naar aanleiding van Prinsjesdag en de APB.

Verhoging minimum uurloon

Vanaf 1 januari 2024 ben je als werkgever verplicht om al je werknemers minimaal het minimumloon per uur te betalen, gebaseerd op een 36-urige werkweek.

Onbelaste reiskostenvergoeding

De onbelaste reiskostenvergoeding stijgt in 2024 naar € 0,23 per kilometer.

Versoepeling OV-regeling

De regeling voor zakelijk reizen met het openbaar vervoer wordt vereenvoudigd. Werkgevers kunnen vanaf 1 januari 2024 belastingvrij OV-abonnementen verstrekken aan werknemers, op voorwaarde dat ze voor zakelijke doeleinden worden gebruikt.

Arbeidskorting en inkomstenbelasting

De arbeidskorting stijgt met € 115 voor inkomens rond het wettelijk minimumloon. De inkomstenbelasting kent twee schijven, waarbij de tweede schijf minder geïndexeerd wordt (3,55% in plaats van 9,9%), en het tarief in de eerste schijf met 0,03 procentpunt stijgt, wat kan leiden tot maximaal € 20 meer belasting voor ondernemers.

WKR-verhoging teruggedraaid

De tijdelijke verhoging van de werkkostenregeling (WKR) in 2023 wordt in 2024 teruggedraaid. De vrije ruimte wordt weer 1,92% over de eerste € 400.000 van de fiscale loonsom.

MKB-winstvrijstelling verlaagd

De MKB-winstvrijstelling daalt van 14% naar 12,7%, wat betekent dat ondernemers over een groter deel van hun winst belasting moeten betalen.

Verdere verlaging zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek daalt van € 5.030 naar € 3.750.

STAP-budget en SLIM-regeling:

Het STAP-budget van € 1.000 voor opleidingen verdwijnt op 1 januari 2024. De helft van dit budget komt ten goede aan de SLIM-regeling, die leren en ontwikkelen in bedrijven wil bevorderen. Werkgevers kunnen onder de SLIM-regeling maximaal € 25.000 subsidie aanvragen.

Meer veranderingen

Daarnaast gaat het kabinet zich richten op het verkleinen van fiscale verschillen tussen werknemers en zelfstandigen, wat gevolgen kan hebben voor ondernemers met hogere inkomens. Terwijl veel werknemers erop vooruitgaan, kunnen sommige ondernemers koopkracht verliezen. De komende tijd zullen er verdere ontwikkelingen en wijzigingen plaatsvinden, dus blijf goed op de hoogte van de laatste informatie.

Je kunt alleen op dit artikel reageren indien je bent ingelogd
Nieuwsgierig geworden of behoefte aan meer informatie?

Plan hier uw gratis consult

The Admin People B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer weten?
Close