Goede HR bindt de medewerker aan MKB

Fleur Menthen 7-5-2021 15:05
Categorieën: Algemeen
Werk en privé zijn door de pandemie meer dan ooit verweven met elkaar. Hoe ondersteun je het personeel en behoud je tegelijkertijd de connectie met de organisatie? Dit zijn actuele onderwerpen voor HR om zich op te focussen, vooral in het MKB. Er is gevaar dat de medewerker ‘kwijtraakt’.
Eén van de grootste bedreigingen in het MKB is personeelsverloop. Bij het vertrek van een collega gaat ineens veel kennis verloren, waardoor er een capaciteitstekort direct merkbaar is. Voor middelgrote bedrijven kost dat veel tijd en energie om dat gat weer op te vullen. Bij een organisatie waar 1500 man in dienst is, zal je dit niet zo snel merken. Het druk minder zwaar op de onderneming.

Personeelsverloop is één van de grootste bedreigingen voor het midden- en kleinbedrijf
In deze crisis is werk heel verwezen geraakt met het privé leven. We komen uit een tijd van meer, meer, meer, waar mensen langere reistijden voorlief nemen. Die balans tussen werk en privé is abrupt veranderd, grotendeels in positieve zin. Deze omslag is blijven en als werkgever moet je daarin meegaan.

Mag ik op kantoor werken?
Voorheen was het de vraag of je voor een dag thuis mocht werken, nu is het andersom en moet je vooraf vragen of je naar kantoor mag komen. Goede HR software kan dit ondersteunen, hierdoor zie je direct of er voldoende ruimte beschikbaar is en wie en waar op kantoor werkt. Hierdoor kan het team de drukte managen en gezamenlijke overlegmoment afspreken.
Voor het opnemen van verlofdagen kan dit evengoed werken. In een HR-app kan de werknemer diens actuele verlofsaldo zien en ook de dagen/werken waarin collega’s niet aanwezig zijn. De kans op honorering van het verlofverzoek neemt toe en tegelijkertijd zorgt het personeel zelf voor een goede vakantiespreiding.

Op elk device 24/7
In veel organisaties worden HR zaken zoals verlofuren, declaratie, verzuimmeldingen en contracten, verdeeld over de organisatie bijgehouden. Bijvoorbeeld in een Excel sheet en Outlook, waardoor dit kan leiden tot vertraging in de afhandeling van dit soort zaken, wat een irritatie vormt bij werknemers.
Alleen al met administratieve processen is zoveel tijd te winnen. Het kan allemaal in één HR-toepassing, waar medewerkers ook toegang tot hebben.

Kostbaar en onveilig
Bedrijfsmiddelen zoals een auto, laptop of andere werkplekfaciliteiten moeten ook onderdeel zijn van de HR-software. In een ideale situatie is alles op één plek te vinden. Dit maakt het minder foutgevoelig en voornamelijk veel efficiënter.
Wanneer er gebrek aan overzicht is levert dat problemen op bij vertrek van een werknemer. Dan is niet helder welke middelen de medewerker allemaal tot diens beschikking had. Dat geldt vooral voor software. Mensen werken vaak nog heel lang op licenties van hun oude werkgever. Dat is niet alleen kostbaar maar brengt ook grote veiligheidsrisico’s met zich mee.

Onboarden
In een tijd waarin de vraag naar arbeidskrachten groter is dan het aanbod switchen mensen gemakkelijker van werkomgeving. Behoud van talen is dus cruciaal. De cultuur van het bedrijf is belangrijk en HR is cruciaal voor de uitstraling daarvan. Goede HR kan mensen binden. Dit begint al bij het aannemen van nieuw personeel.

MKB legt HR-processen bij accountant neer
Er zijn veel verschillende mogelijkheden, maar sommige organisaties gebruiken een onboarding-app. Hierin krijg je, voordat je in dienst treed, nieuwe informatie over het bedrijf, alle documenten over de producten en kun je contact leggen met toekomstige collega’s bijvoorbeeld. Hierdoor kan de persoon op de eerste werkdag meteen aan de slag en heeft die al een feeling met de bedrijfscultuur.

Stap voor stap
De omvang van HR-applicaties en bijbehorende ondersteuning is afhankelijk van de behoeftes van een onderneming. Een organisatie met honderd kantoormedewerkers heeft andere belangen dan een bedrijf met 25 personeelsleden. Het ene MKB-bedrijf wil de administratieve processen efficiënter maken, terwijl de ander actief aan de slag wilt gaan met duurzame inzetbaarheid.

Een goed HR-proces hoeft niet direct allesomvattend te zijn
Uit onderzoek blijkt dat de helft van de MKB’ers overweeg om HR-processen bij de accountant neer te leggen. Goede HR-software, waartoe ook werkgever en werknemer toegang hebben, kan ze daarin ondersteunen.
Een goed HR-proces hoeft niet meteen allesomvattend te zijn. Het is vaak het resultaat van een jarenlang proces. Een MKB kan daar stap voor stap naar toe groeien. Het begint met het structureren van HR-data.
Je kunt alleen op dit artikel reageren indien je bent ingelogd
Nieuwsgierig geworden of behoefte aan meer informatie?

Plan hier uw gratis consult

The Admin People B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer weten?
Close